Home
Cursussen
Civielrechtelijke executiegeschillen Fysiek

Civielrechtelijke executiegeschillen Fysiek

De executie van een vonnis lijkt het sluitstuk van een procedure. Het venijn zit vaak in de staart. Een executiegeschil is een streep door de rekening van de partij die de procedure heeft gewonnen. Het is daarentegen voor de verliezende partij de ultieme of de enige mogelijkheid om een beslaglegging te voorkomen of een beslaglegging te laten opheffen.  

Een onduidelijk petitum, een onduidelijk dictum, en een dubbelzinnig geformuleerde vaststellingsovereenkomst zijn vaak de oorzaken van een executiegeschil.

De gerechtsdeurwaarder is aangewezen voor de executie van titels. Gerechtsdeurwaarders zijn daarom vaak betrokken bij een executiegeschil. In plaats van een executiegeschil wordt soms gekozen voor een tuchtklacht tegen de gerechtsdeurwaarders in een poging om de executie te vertragen of te voorkomen. Een cursus over executiegeschillen is daarom niet compleet als er geen aandacht is voor het tuchtrecht van de gerechtsdeurwaarder.

Aan de hand van jurisprudentie worden bovenstaande elementen besproken. Als advocaat bent u na deze cursus beter in staat om een executie geschil te voorkomen en kunt u tegelijkertijd het executiegeschil effectief gebruiken in het belang van uw cliënt. Als gerechtsdeurwaarder kunt u na deze cursus beter bepalen of een executie-opdracht kan worden uitgevoerd en kunt u zich beter verweren in een tuchtprocedure.

docent mr. O.J. Boeder is gerechtsdeurwaarder te Haarlem, rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, lid van de kamer voor gerechtsdeurwaarders en redacteur van het Tijdschrift voor de Proces Praktijk.”

Cursusduur: een dagdeel Bij de KBvG worden 4 PE punten aangevraagd.

 

Cursuskosten: 250,00 excl. Btw. Inclusief lesmateriaal