Inleiding
Het huurrecht maakt deel uit van het verbintenissenrecht en lijkt dus overzichtelijk. In werkelijkheid kan het een mijnenveld zijn, als bijvoorbeeld de verkeerde rechtsingang wordt gekozen. Dit is het geval indien verhuurd wordt op basis van een Leegstandswetcontract, terwijl geen vergunning is verkregen. Soortgelijks geldt indien de overeenkomst wordt gesloten op basis van een (ver)oud(erd) ROZ-model en het toenmalige artikel 7:271 lid 1 BW dat tijdelijke verhuur voor de duur van twee jaar toestond. Als gevolg van de invoering van recente wetgeving in 2024, zoals de wet betaalbare huur en de wet vaste huurcontracten, is het huurrecht zoals dit voorheen gold ingrijpend gewijzigd.
Het huurrecht is bovendien veelal dwingend van aard, zodat de mogelijkheden tot afwijking beperkt tot nihil zijn. Omdat het huurrecht betrekking heeft op iets wezenlijks (een dak boven het hoofd, een gebouw om brood in te verdienen) is vaak simpele toepassing van het recht niet mogelijk, maar spelen alle omstandigheden van het geval een rol voor beoordeling van de rechtspositie.
Tijdens de leergang huurrecht gaan we onderzoeken hoe het huurrecht werkt. Hiervoor zijn twaalf lesuren beschikbaar, verdeeld over twee dagen. De cursus wordt verzorgd door mr. Elout Korevaar; een zeer ervaren advocaat huurrecht, die tevens docent is aan de Universiteit Leiden. Zijn praktische insteek van het huurrecht, gecombineerd met veel voorbeelden maken hem tot een gewaardeerd docent.
De cursus behandelt deelgebieden van huur: woningen, winkels, roerende zaken, overige bedrijfsruimten, maar de nadruk ligt op de (ver)huur van woonruimte. Het voorlopige programma ziet er als volg uit:
Programma
1. Wat is huur
2. De diverse huurregimes
3. Verplichtingen van de verhuurder
4. Bestrijden van (woon)overlast
5. Verplichtingen van de huurder
6. Betaling, klusrecht
7. Huurprijzen
8. Servicekosten
9. Medehuur
10. Beëindiging van huur
11. Laatste kansovereenkomsten e.d.
12. Huurprocesrecht
De cursus wordt verzorgd op de donderdagen 25 september en 23 oktober 2025. De prijs bedraagt € 795,00 excl. btw en is inclusief (digitaal) studiemateriaal.
Voor abonnementshouders zijn de kosten € 175,-- ex btw ivm het handboek en ander materiaal.
Online via Zoom: 25 september & 23 oktober 2025 van 10.00-18.00 uur. Bij de KBvG worden 12 PE punten aangevraagd
Het betreft een specialisatiecursus, een goede kennis van het geldende huurrecht is een must om deze 2-daagse cursus te kunnen volgen.
Docent: Dhr. mr. Elout Korevaar